Глава 44: Мъжко и женско безплодие и ин витро информация
Публикувано на: 29.05.2010г.
Нека читателят да внимава – как да разбираме медицинските истории в новините
Повечето безплодни двойки са наясно с изключителния напредък, който репродуктивните технологии осъществиха в близкото минало и много от тях разчитат на медиите (телевизия, радио, вестници, списания), за да продължат да бъдат осведомявани за последните новини в лечението на безплодието.
Какви са проблемите с публикациите, свързани с ин витро лечението?
Много истории от новините, засягащи лечението на стерилитета, често са подвеждащи и неверни, а причините за това са много. Помнете, че новините по правило загатват, че има нещо ново и необикновено. Медиите често са виновни за това, че твърде много опростяват или преувеличават резултатите; тези, които пишат заглавията пък, понякога се фокусират върху страна на проблема, която дава изопачена представа, а това често означава, че се прави жертва с фактите в името на четивността или тиража. Тъй като мястото е ограничено, много от репортерите не представят балансирана гледна точка и често се съсредоточават само върху историите с щастлив финал, така че снимките на лекари и двойки, държащи новородени, са често срещано явление. Докато те представляват отлични фото възможности, тъжните истории на многобройните провали никога не виждат бял свят.

Статиите във вестниците обикновено рисуват картината в розови краски, но това често кара пациентите да имат лъжливи надежди и нереалистични очаквания. Донякъде калпавият стандарт на репортажите в непрофесионалната преса по отношение на безплодието се дължи на много причини. Редакторите копнеят за неща, които са „нови” и лекарите и болниците с удоволствие тръбят за новите си приспособления и джаджи. Репортерите често не са достатъчно специализирани, за да разберат медицинските технически обстоятелства. Често те не се подготвят добре, поради което нещата се представят грешно.

В резултат, пациентите често са объркани, не знаят как последните новости в репродуктивната технология могат да се приложат към тях и те се втурват при лекаря си с изрезка в ръка! Често репортажът пробужда лъжливи надежди и им дава нереалистични очаквания. Като резултат, медиите губят доверие и в крайна сметка се оказва, че вършат мечешка услуга на пациентите и техните лекари. Тъй като публиката жадува за всяка капка медицински новини, медиите често отразяват индивидуални проучвания извън контекста, тъй като всяко проучване може да е самостоятелно. Индивидуалните проучвания обаче рядко дават просто „да” или „не” в отговор на медицински въпрос. Хората трябва да разберат, че научното откритие е процес, който често отнема години, за да се разкрие, а самостоятелен медицински доклад или изолирана история с щастлив край, не означават много. Помнете, че новото, не винаги означава по-добро! Например, много лекари започнаха да използват лазери в ин витро лабораториите. Дали обаче те помагат да се повиши броя на постигнати бременности, още не е доказано. Въпреки това, пациентите са лесно подвеждани от блясъка на този „нов технологичен напредък”, и с радост плащат повече за употребата на лазер, въпреки че може и да не им помогне да увеличат шансовете си да заченат. Поради тази причина, някои клиники предложиха терминът ЛАЗЕР да означава „Най-нов и усъвършенстван източник за допълнително заплащане за хирурзите”  (LASERS  = "Latest Advanced Source for Extra Remuneration for Surgeons" !)

Как интелигентно да четете публикациите, свързани с безплодието?
Какво да направите, за да отсеете плявата от житото?

На първо място, разберете кой е източникът на историята. Дали информацията идва от реномирана публикация (например Lancett) или от водеща медицинска професионална организация (например Американска Сърдечна Асоциация)? На второ място, погледнете отвъд статистиката. Когато репортажът ви подмята статистика като например „50% успеваемост при забременяване”, погледнете по-внимателно точните цифри. Много от нас „изключват” като се сблъскат с цифри, но това отношение може да бъде опасно: трябва да се запитате какво всъщност означават тези цифри и как те могат да бъдат приложени към вас? Бенджамин Дизраели забеляза навремето, че има 3 вида лъжи: лъжи, опашати лъжи и статистика. Помнете, че статистическите методи са просто средста и те могат да предизвикат очевидно грешни заключения, ако не се използват разумно. Колко пациента са лекувани? Как са били избрани? Тези резултати съвместими ли са? Били ли са потвърдени от други проучвания в други центрове?

Важна предпазна мярка срещу несъвършените или грешни научни доклади е преглед от колега, т. е. учен подробно проучва работата на свой колега предварително. Почти всички уважавани научни списания разчитат на преглед от колега, за да изберат материали за публикация. На всяко проучване, което не е преминало през такъв преглед, трябва да бъде гледано с максимална доза скептицизъм. Например, трябва да внимавате за открития обявени на прес конференция, които не са придружени от публикация в списание или от презентация на научен форум. Много лекари и клиники изпращат прес-съобщения, за да привлекат вниманието на медиите и така да привлекат повече пациенти, въпреки че информацията, която предлагат на пресата, може да не бъде достоверна или да не може да се разчита на нея.

Какво може да направите, за да се предпазите от неподходяща употреба на технологии в лечението на вашето безплодие?

Макар, че репродуктивните технологии представляват един от модерните успехи на медицината, широката гама от технологични новости в репродуктивната медицина може да остави много безплодни пациенти напълно объркани. Как да разбере пациента кои от технологиите могат да бъдат използвани за неговия конкретен проблем? Новите технологии могат да бъдат заслепяващи и несъмнено, когато репродуктивната технология е правилно използвана, може да помогне на много безплодни двойки да имат дете. Технологиите обаче могат да бъдат нож с две остриета; и трябва да помним, че всяка роза има бодли! Например в началото на 90-те, предизвиквайки много надежди и очаквания, хормонът на растежа беше представен като подпомагащ хиперовулацията, а водещите лекари обявиха на много конференции, че хормонът на растежа е помогнал значително да се увеличат успешните забременявания. За съжаление обаче се оказа, че тези твърдения са безпочвени и никой вече не използва хормона на растежа. Много пациенти обаче загубиха огромни суми пари заради това.

Какво може да направите, за да се предпазите?
 
Помнете, че модата идва и си отива и в медицината, а много лекари с удоволствие се присъединяват към печелившата група, така че да могат да представят документи на конференции и да изнасят лекции, да показват, че са лидери в областта. Когато четете доклад за нов напредък, обикновено е добра идея да изчакате нещата да се успокоят, преди да го приемете. Ако това наистина е напредък, ще бъде повторен в много центрове из целия свят – понете, че най-добрият начин да прецените истинската стойност на лечението, е да видите дали издържа теста на времето!

Трябва да сте наясно със следните неподходящи употреби на технологията в репродуктивната медицина днес, така че никой да не ви използва за опитно зайче:

1.Прекалена употреба на технология, дори когато не е необходима. Основен пример за тази „глупост” е рутинен ултразвуков преглед, за да се таймира полов контакт. Никой не оспорва факта, че ултразвуковото изследване може да предостави изключително полезна информация за овулацията, но да го използвате просто за да определите времето на половия акт, само увеличава стреса за безплодната двойка!

2.Употреба на технология, която не е подходяща за даден пациент. Пример за това е насочване към ин витро процедура на всички безплодни пациенти, само защото техниката и знанията са налични и процедурата е технически достъпна. За повечето безплодни пациенти обаче има много по-прости варианти на лечение, които би трябвало да бъдат подробно изследвани, преди да се пристъпи към ин витро.

3.Злоупотреба с технология от неквалифицирани лекари. Обичаен пример е употребата на лазери или ендоскопска техника при сложна операция. Това, че са присъствали на двудневна работна среща и са получили сертификат, не прави лекарите достатъчно способни, за да използват тази технология; има голям брой неприятни случки причинени от неопитни оператори.

Има много причини за неправилната употреба на медицински технологии. Например:

1.Важен фактор, разбира се, са парите или нуждата да се генерира приход. Лекарите трябва да оправдаят покупката на скъпи инкубатори и микроманипулатори, а болниците са станали организации, ориентирани към печалбата; лекарите стават все по-отговорни пред мениджмънта по отношение на доходността на услугите, които предлагат. В днешно време, щом някакъв уред е поръчан, трябва да бъде „употребяван”, за да бъде „оправдан разход”.

2.Блясъка и заслепяването от последните медицински джаджи, изглежда примамва повечето лекари и може да бъде също толкова изкушаващо, колкото да искаш да караш последен модел кола. Някои печелят престиж като стават първите, прилагащи най-новата техника; или като са единствените в света / държавата / града, които притежават последната и най-нова играчка.

3.Натискът от страна на производителите да купуват „последният писък на модата”. „Нови и подобрени” версии са доказано атрактивни, не само по отношение на потребителите на паста за зъби, но също така и по отношение на лекарите;  медицинската индустрия (и производителите на техника, и фармацевтите) са развили въздействащи тактики и техники да склонят лекарите да предписват и използват най-новите им продукти. Компаниите, които участват, могат да си позволят да похарчат големи суми пари за реклама и използват тази си способност много ефективно, за да увеличат доходите си.

Най-жизненоважният въпрос е: как може интелигентно да приложите това, което сте чели, към вашето лечение? Уверете се, че сте добре информирани, така че да можете критично да оцените докладвания напредък и да прецените доколко се съотнася към вашия проблем и към вас самите. Споменете го и на доктора си. Вашият лекар може да ви помогне да разберете технологиите и да ги погледнете от правилната гледна точка.

How to have a baby – Overcoming infertility
Dr Aniruddha Malpani, MD and Dr Anjali Malpani, MD
Malpani Infertility Clinic, Bombay, India

www.drmalpani.com

Превод: cambozzola