Глава 43: Как да се възползвате максимално от вашия лекар
Публикувано на: 29.05.2010г.
Помнете, че просто да намерите добър доктор, не е достатъчно. За бездетната двойка връзката доктор-пациент е основната връзка, в която вие напълно се доверявате на лекаря си и му вярвате, че ще ви помогне да заченете. Трябва да изградите партньорство с вашия лекар, така че да може да се възползвате максимално от неговите способности и знания.

За да поощрявате и подхранвате връзката си с вашия лекар, трябва да се отнасяте към нея с огромна грижа и уважение. Не забравяйте да благодарите на лекаря си – в крайна сметка, на него му е писнало от това да се среща по цял ден с тълпи пациенти с оплаквания и ще му е много приятно да чуе, че някой пациент оценява усилията му. Този обикновен израз на благодарност ще накара лекаря да ви запомни като личност и да се отнася с вас като със специален пациент; получаването на ВИП внимание от него ще ви помогне да подобрите медицинската помощ, която получавате, значително. Както в брака, връзката лекар-пациент зависи от добрата комуникация и доверие, които се изграждат в продължение на времето. Определено си струва да отделите време и усилия, за да поддържате такава ползотворна връзка.

Помнете, че служителите на лекаря играят ключова роля и трябва да се научите как функционира клиниката. Много е полезно да изградите разбирателство с персонала (регистраторката, сестрата или асистента), което може да се окаже много полезно, когато трябва да говорите с лекаря по спешност. Простото правило е, че ако се отнасяте добре с персонала, те също ще се отнасят добре с вас. Мъничък подарък за благодарност към персонала може да ви помогне да си осигурите лично внимание. Полезно е да научите кои дни са най-натоварените и кои часове са най-подходящи за консултация с лекаря. Трябва също да разберете какво да правите, ако възникне нещо спешно или когато клиниката е затворена.

Посещенията ви при доктора могат да бъдат скъпи, въпреки че са кратки. Много лекари са усъвършенствали техниката да влитат в стаята за прегледи, да изстрелват въпроси и да избърборват съвет. И, преди да сте се усетили, бивате избутани навън от лекаря, притеснявайки се за тези важни неща, които забравихте да попитате и за упътванията, които забравихте да запишете. Така, какво е решението? Има ли наистина тайна, която да направи дадените пари за посещение при лекаря, да си заслужават? Да, има такава и тя е много проста: „напишете си домашното” внимателно, преди да посетите лекаря! За да извлечете максималното от времето на вашия лекар, трябва да се подготвите за посещението, както се подготвяте за изпит. Времето, прекарано да се организирате, преди да отидете на лекар, ще бъде от огромна помощ! Добре организираният пациент не само ефикасно използва времето на лекаря, но и е вероятно да получи по-добра медицинска помощ, тъй като може да помогне на лекаря да постави точна диагноза. Добросъвестният пациент се уверява, че носи всички документи със себе си, както и основните въпроси, на които иска да получи отговор (за предпочитане – написани). Пациентите, които ценят времето на лекаря си, ще направят всичко възможно да получат отговори на питанията си, преглеждайки други източници като книги, библиотеки и интернет, преди да отидат в клиниката. Тази процедура ще позволи на тях и на лекаря им, да се фокусират на това, което е важно за тях, така че да могат да използват по най-добрия начин ограниченото „качествено време”, което имат с лекаря.

Вашият лекар определено не може да чете мисли; трябва да му кажете всичко, което знаете, мислите и чувствате за вашия проблем, ако искате точна диагноза и най-добрия лечебен план. (Няма нужда да се срамувате или да се чувствате неудобно от деликатни теми като сексуални проблеми или полово предавани болести, що се отнася до лекаря ви. Бъдете сигурни, че лекарите са „виждали и чували всичко”. Те не са там, за да изразяват морално или етично мнение за вашето поведение.)

Не се колебайте да споделите мислите си с вашия лекар. Ако смятате, че това, което препоръчва, няма смисъл, кажете го, и уточнете причините. Ако сте притеснени, изразете загрижеността си и разберете как може да получите повече информация и подкрепа, за да ги разсеете. Ако си седите на стола и слушате кротко, лекарят ви или ще предположи, че не се интересувате от пълното обяснение, или че сте твърде глупави, за да го разберете. Помнете – колкото повече питате, толкова повече ще ви се каже.

Имайте предвид, че лекарите също са хора и, че те също може да бъдат обременени от собствените си проблеми. В някои дни може да изглеждат груби или троснати; в такива случаи им дайте малко свобода на действие и много разбиране.

Тъй като вашата глава е заложена на карта, така да се каже, имате право да повдигнете всички въпроси, свързани с темата, и да търсите задоволителни отговори. Ако не можете да разберете обясненията на лекаря си, помолете го да повтори всичко на по-прост език. Помолете го да ви го покаже с илюстрации; помолете също за писмени материали, които обясняват медицинските проблеми в по-големи детайли, така че да може да ги прочетете по-късно, в удобен момент.

Следните изрази могат да са ви от помощ, когато говорите с лекаря си:

  • Моля, кажете ми повече за това.

  • Какво означава това на обикновен български?

  • Може ли да ми го обясните отново?

  • Може ли да ми го запишете?

  • Къде мога да намеря повече информация по този въпрос?

  • Изглежда бързате. Кога можем да обсъдим темата по-подробно?

Опитайте се да си запазите час в края на консултацията. Ако следващата сесия на въпроси и отговори може да се проведе по телефона, може да опитате и така. Може да спестите и време, и пари като избягвате ненужни посещения в клиниката си.

Трябва да се научите да използвате телефона интелигентно, за да получите подходяща помощ от лекаря. Следващите примери могат да ви дадат възможност да помогнете на лекаря си да ви предостави необходимата ви помощ по телефона:

  • Дръжте хартия и химикалка готови, за да може да си запишете инструкциите.

  • Уверете се, че цялата ви медицинска документация ви е под ръка, така че може да отговорите на въпроси за медицинския ви проблем интелигентно и вярно.

  • Идентифицирайте се, както трябва, казвайки цялото си име и диагнозата си (опитайте се да не тествате паметта на лекаря си). 

  • Попитайте дали може да отнемете няколко минути от времето на лекаря сега или да му се обадите по-късно – това е обичайна любезност. 

  • Докладвайте за специфични симптоми – например, вместо да кажете „Не се чувствам добре или имам грип”, което може да бъде интерпретирано по различни начини, бъдете готови да опишете симптомите си точно: например, висока температура, възпалено гърло, кашлица и/или болки в тялото. 

  • Когато не знаете от какво имате нужда (например, може да не сте сигурни колко сериозна е болестта, т.е. дали ще изисква посещение в клиниката), кажете на служителя, че не сте сигурни и помолете да говорите със сестра или с асистент на лекаря по телефона. Не се колебайте – ако се чувствате притеснен или загрижен, обяснете това на служителя на клиниката.

  • Не настоявайте всеки път, като се обадите, да говорите само с лекаря си. Например, ако просто трябва да си запишете час, или само да изясните съмнение, сестрите или рецепционистката може да са в състояние да ви помогнат. Да го кажем по друг начин: уважавайте времето на лекаря си.

  • Не злоупотребявайте с телефона, като се опитвате да си изпросите безплатна консултация. Не само, че това би било нечестно спрямо лекаря, но също така подобна консултация би била доста неблагонадеждна.

Днес много лекари си осигуряват асистент или друг вид персонал, които да са на разположение на пациентите по телефона. Въпроси преди посещението и рутинни проверки по телефона може да спестят на вас и на лекаря ви и време, и пари. Преди да се обадите, трябва да разполагате с определена информация:

  • Кога е най-удобното време да се обадите?

  • Какво е правилото на доктора за връщане на обаждане?

  • С кого трябва да говорите (асистент, сестра), ако лекарят не може да дойде на телефона?

  • Какъв е телефонния номер за обаждания по спешност или за обаждания, когато кабинетът е затворен?

  • На кого може да се обадите, ако лекарят ви е извън града?

Да използвате ефективно телефона може да спести на вас и на лекаря ви значително време, усилия и пари. Научете се да използвате този инструмент мъдро и добре.

Много лекари днес са щастливи да отговарят на питанията ви по електронна поща – и това може да бъде от голяма помощ, ако лекарят ви се намира в друг град. Разберете каква е политиката по отношение на запитвания по електронна поща.

Добра идея е да носите списъци, по които да си отмятате, когато отивате на преглед. Може да имате много въпроси, които да искате да зададете на лекаря си, но в резултат на натрупаният от консултацията стрес, често забравяте голяма част от тях. Подобна ситуация е много изнервяща и си блъскате главата, като се приберете вкъщи. За да предотвратите тези неприятни случки, благоразумно е запишете всички въпроси, които искате да зададете, като ги подредите по важност. Също е добре да си запишете отговорите на лекаря. Изследванията показват, че пациентите забравят 50% от това, което лекарят им казва по време на посещението. Записването на отговорите ще предотврати подобно „бедствие”! Още повече, че вашият лекар също ще се възползва, защото няма да му досаждате с питанията си отново и отново.

Опитайте да отидете на консултация като двойка. Присъствието на партньора ви може да помогне за намаляване на загрижеността ви, да ви даде смелост да зададете правилните въпроси и също така да ви осигури някой, който да интерпретира изявленията на лекаря. Както споменах по-рано, не се колебайте да задавате въпроси (и още въпроси); няма значение колко други пациенти чакат отвън или колко глупави може да ви се струват въпросите. Когато сте с лекаря, целият му интерес трябва да бъде съсредоточен върху вас, и е негова работа да ви даде отговори. Помнете, че единственият глупав въпрос е този, който не сте задали. Бъдете любезни, но настоятелни, когато задавате въпроси и получавате информация, но не ставайте агресивни и враждебни. Слушайте внимателно какво ви казва лекаря и в случай на съмнение или неяснота, не тръгвайте, преди да ги разсеете. Помнете, думата доктор произлиза от латинския корен docere, който означава „обучавам”. Следователно, търсете лекар, който има желание да споделя знанието си с вас.

Най-обичайното оплакване, които имат пациентите, е, че ги карат да чакат с часове, преди докторът да ги приеме. Това е само защото пациентите понасят подобна ситуация, в която лекарят се измъква с подобно непростимо поведение. В крайна сметка, никой лекар няма да остане дълго зает, ако всичките му пациенти решат и откажат да го чакат. Някои пациенти изглежда вярват, че колкото по-дълго се налага да чакат пред кабинета, толкова по-добър трябва да е той, щом има толкова много пациенти настояващи за вниманието му. Това просто не е вярно! Няма значение колко притиснат може да е лекаря, той винаги може да разсрочи часовете си, така че никога да не се налага да чакате повече от час, за да ви приеме.

За да се уверите, че няма да изгубите търпение, докато чакате в клиниката, може да е добра идея да си вземете роман или уокмен. В наши дни много лекари държат образователни брошури и листовки в клиниките си. Винаги може да ги прочетете, за да използвате конструктивно времето си. Някои клиники също са „благословени” с телевизори, за да може на пациентите да не им дойде до гуша от чакането.

Докато случайни закъснения не могат да бъдат избегнати (тъй като спешни медицински случаи може да изискват вниманието на лекаря ви), ако всеки път ви карат да чакате по цяла вечност, значи има нещо сериозно сбъркано в отношението на лекаря ви към пациентите. Персоналът на клиниката трябва да бъде достатъчно любезен и да даде обяснение за всяко прекомерно закъснение и, ако е необходимо, да запише друг час. Като пример за ефективно управление на пациентите, ако лекар в известната клиника Майо в САЩ, ви накара да чакате повече от 30 минути без обяснение, вие може да се оплачете на мениджъра на болницата, който ще изясни въпроса.

Уверете се, че носите фотокопия на всичките си медицински документи и изследвания. Може да ги дадете на лекаря за неговото досие, ако е необходимо. Трябва добре да разбирате медицинската си документация, за да може да обясните детайлите на друг лекар, ако е необходимо.

Опитайте се да дадете всичко от себе си, за да станете идеален пациент и се научете да проявявате активен интерес към медицинската помощ, която ви се оказва – обикновен факт е, че бездетните двойки, които знаят как да извлекат максималното от лекаря си, получават по-добра медицинска помощ.

How to have a baby – Overcoming infertility

Dr Aniruddha Malpani, MD and Dr Anjali Malpani, MD
Malpani Infertility Clinic, Bombay, India

www.drmalpani.com

Превод: cambozzola