Глава 31: Живот без деца
Публикувано на: 29.05.2010г.
Да изберете да нямате деца въобще, също е вариант – да живеете без деца. Помнете, че животът без деца е избор, който може да направите – да изберете да нямате деца не е същото като бездетието да ви бъде натрапено.

Може да откриете, че постигането на споразумение с вашето „бездетие”, ви дава възможност отново да си върнете контрола над живота си. Безплодието често означава живот във висящо положение – завинаги чакайки и чакайки бебе през тестове и лечения. Ако изберете да живеете без дете, може да продължите да живеете отново. Може да правите планове и да проучвате безкрайни възможности за кариера, пътувания, почивки, хобита, да бъдете заедно като двойка, докато предишната несигурност е правила това невъзможно. Когато преследвате мечтата за бебе, е лесно да забравите, че животът има потенциала за много други мечти и реализации.

Важно е обаче, и за двамата партньори, ако изберат варианта да живеят без деца, да чувстват, че могат щастливо да запълнят живота си с работа и други интереси. Ако съпругът има успешна кариера, но жената няма с какво да замени функцията на родител, много вероятно е да се стигне до нещастни последствия.

Един от най-големите страхове, които изразяват хората, когато обмислят живот без деца, е, че ще съжаляват за това решение, когато остареят и се окажат самотни и нещастни. Помнете обаче, че децата не са застрахователна полица срещу самота на стари години – те също могат да създават проблеми за родителите си! Хората също се притесняват, че когато умрат, няма да има какво да оставят след себе си. Истината е, че децата не са единствените, които ви помнят, нито са единственият начин да „живеете във вечността”.

Помнете, че животът без деца може да има истински предимства: повече лична свобода, повече време да прекарвате със собствените си интереси и повече емоционална енергия, която да влагате в собствените си емоционални връзки. Започнете да се наслаждавате на вашето време и на партньора си повече – помните ли ранните опияняващи дни на вашия брак, преди да започнете да се стремите към дете? Опитайте се да изживеете тези магически моменти отново.

Новият начин на живот може да е нещо, за което е трудно да мислите, и много хора съветват да правите различни интересни за вас неща, за да си дадете шанс да излеете някои от неизказаните си нужди – нуждата да бъдете нужни и нуждата да правите нещо. Това е въпрос на баланс. Отговорът на искането на едно специално нещо, е да се ангажирате в много неща – да се раздадете наоколо. Взимането на отпуск, за да отбележите края на лечението и началото на нов начин на живот, може да бъде от голяма помощ и да ви даде време да се отпуснете и да оцените ситуацията.

Приемането на изхода от безплодието не означава, че слагате цялото си желание да имате деца в миналото и забравяте за него. Безплодието, вашият опит и мисли, винаги ще бъдат част от вас и с годините ще си спомняте за тях със смесени емоции, включително тъга, съжаление и раздразнение. Приемането е по-скоро осъзнаване, че вашите надежди няма да се сбъднат и че трябва да направите някои промени. Това не е нещо, което можете да направите изведнъж. Трябва постепенно да дойдете до този етап, може би, докато се подлагате на изследвания и лечения на безплодието, или може би чак, когато лечението е приключило.

Начинът, по който хората се справят с бездетието, зависи от много фактори, но помнете, че:

  • Няма „правилен” начин да се справите с оставането без деца. Начинът за справяне на всеки човек зависи от неговия собствен опит и емоции, и трябва да подхожда на този конкретен човек.

  • Трябва да си дадете време. 

  • Ще има моменти, когато е по-лесно и такива, когато е трудно, нивото на това как се справяте, ще се мени. Със сигурност ще има моменти на съмнение и въпроси – ами ако...? 

  • Да отричате, че това ви наранява, няма да помогне. Колкото повече изразявате чувствата си с думи, сълзи, записване на мислите си или по друг начин, толкова по-лесно ще изглежда.

  • Може да се чувствате гневни, защото мисълта за това да останете без деца може да бъде трудна за понасяне. Това може да е насочено към партньора ви, към вас самите, към лекаря ви. Разберете, че това е началото на признаването на чувствата ви. 

  • Опитайте се да не разпределяте вината – никой не е виновен.

  • Други са преживели тази криза и са продължили да водят щастлив, доволен живот. 

Дори, когато остареете, може да откриете, че другите хора се отнасят с вас като със „странен” или „различен”, защото нямате деца. Трябва да приемете това и да се научите, че няма нужда да се съобразявате с чуждите норми, за да водите щастлив живот.

Създаването на нова идентичност без деца е важна част от отстояването на контрола върху вашето безплодие. Това включва да се опитвате да мислите отвъд децата и да решите какво искате за себе си. Единственият ефективен начин да се справите с това, че нямате деца, е да изградите самоувереност, която може да е била поразбита от опита ви с безплодието. Създаването на нова идентичност не означава да изоставите причините да искате дете. Както тези причини са оформили вашият опит с безплодието, така и ще въздействат на формата, която вашето решение ще вземе. Например, може да изберете да прекарвате време като доброволец в детски организации.

Редовното обръщане на внимание на чуждите деца също може да помогне. Когато сте били деца, помните ли как сте бленували да видите специалната си леля или чичо? Радвайте се на децата около вас – използвайте енергията си за дете, което съществува. Друг полезен заместител на бляна за отглеждане, е да си вземете домашен любимец. Любвеобилен космат приятел, като куче или котка, са популярен избор, защото могат да ви отвърнат с любов, но безплодните двойки споделят, че се радват почти на всичко живо – от риба до цветя и градини.

Времето лекува – но не може да бъде забързано. Времето носи чувство за перспектива или „по-широк поглед на живота” за тези, които са били като коне с капаци, фокусирани единствено върху безплодието в продължение на няколко години.

Изследването на душата също може да помогне – и се опитайте да отговорите на тези въпроси заедно и честно.

  • Защо искате дете?

  • Защо не бихте искали дете?

  • Мислете за времето преди да започнете да опитвате да имате дете – какво ви правеше щастливи? Какво правехте в свободното си време? Какво очаквахте с нетърпение?

  • Какви са другите ви мечти и амбиции, оставяйки настрана тази за дете?

Помнете, че стойността и възнаграждението от твърдото решаване на ситуацията, са каквото вие сами си направите. Ако изберете да живеете без деца, и след това започнете да се отнасяте към избора си като към съществуване с по-ниско качество, то ще се превърне точно в такова. Но ако инвестирате в него всичките си интереси, удоволствия, енергия и таланти, този начин на живот може да бъде креативно забавление, приятно и изпълнено с постижения. Подобен начин на живот може да не е за всеки, но може да е правилният точно за вас.

How to have a baby – Overcoming infertility

Dr Aniruddha Malpani, MD and Dr Anjali Malpani, MD
Malpani Infertility Clinic, Bombay, India

www.drmalpani.com

Превод: cambozzola