Резултати от кръглата маса проведена от Сдружение
Публикувано на: 03.07.2011г.
http://www.zachatie.org/pleven_masa.jpg На 02 юли 2011 г. в Плевен се проведе кръгла маса, организирана от Сдружение "Зачатие" и Община Плевен, на тема „Стерилитетът – поглед от всички страни”. Целта на кръглата маса беше да се обсъдят проблемите на семействата с репродуктивни проблеми от Плевен и възможностите за тяхното подпомагане. Дискусията беше изключително креативна, роди много идеи, обсъдени бяха много предложения и се постигна градивен и конструктивен диалог. В дискусията взеха участие:
Г-жа Христина Янчева - народен представител, ПП ГЕРБ;
г-жа Петя Василева - Жени ГЕРБ;
г-н Свилен Янков - Зам. Кмет "Здравеопазване, социални дейности и евроинтеграция" на Община Плевен;
д-р Калин Поповски - акушер-гинеколог - УМБАЛ, Плевен;
д-р Дачев - акушер-гинеколог ДКЦ 1, Плевен;
д-р Мариела Даскалова - ембриолог, МЦ "Надежда репродуктив" Пловдив;
д-р Васил Даскалов - акушер-гинеколог, МЦ "Надежда репродуктив" Пловдив;
д-р Веселин Пенков - акушер-гинеколог МЦ "Репромед" Плевен;
г-жа Даниела Гонкова - зам. адм. управител, КИРМ - Плевен;
д-р Камелия Вековска - управител на I-во ДКЦ, Плевен, по специалност кожно-венерически лекар;
г-жа Йовка Димитрова - фондация "Искам бебе";
г-жа Илияна Иванова - фондация "Искам бебе";
г-жа Магдалена Цекова-Юсменова - Сдружение "Зачатие";
г-жа Снежанка Лунгова - Сдружение "Зачатие";
г-жа Стефка Сарафова-Захариева - Сдружение "Зачатие";
г-жа Донка Куцарова - Сдружение "Зачатие";
журналисти и граждани на Плевен.

Кръглата маса откри г-жа Стефка Сарафова - председател на сдружение "Зачатие". Тя благодари на всички присъстващи за ангажираността, съпричастността и подкрепата, която оказват с присъствието си на тази среща към тази значителна група граждани от община Плевен, които се борят да станат родители. Г-жа Сарафова подчерта, че Плевен е родното място на една прекрасна и уникална инициатива на Сдружение "Зачатие", която с течение на годините се превърна в най-мащабното събитие в България по проблемите на стерилитета - Денят на репродуктивното здраве.

Д-р Мариела Даскалова, медицински консултант на сдружение "Зачатие", един от неговите основатели и ембриолог в МЦ "Надежда репродуктив - Пловдив", представи проблемите на двойките с репродуктивни проблеми в Плевен. На база на приблизителни статистически данни се предполага, че хората с репродуктивни проблеми в областта са над 16 000. Д-р Даскалова представи настоящия модел на подпомагане на тези семейства от страна на системата на здравеопазването и посочи какво е необходимо да се направи в бъдеще. Тя подчерта и важната роля на профилактиката на репродуктивните заболявания. виж презентация>>

Г-жа Стефка Сарафова представи пред общинската администрация и специалистите на Плевен опита на много други общини в създаването на програми за финансиране на двойки със стерилитет и ги запозна с дейността на държавния Център "Фонд асистирана репродукция". Тя предложи пакетни примерни възможности за финансиране, които е целесъобразно да бъдат предоставени на семействата с репродуктивни проблеми в Плевен. Акцентира се на приоритетното финансиране на двойки, които в момента не се ползват от финансиране чрез националния фонд, както и за изследвания и лечения, които той не покрива. виж презентация>>

Г-жа Донка Куцарова от сдружение „Зачатие” представи на гостите проекта на сдружението за програма за превенция на репродуктивните заболявания, озаглавена "Бъди в час по репродуктивно здраве". Програмата стартира официално седмица преди срещата с голям концерт в град Варна и предстои да се превърне в дългосрочна целогодишна информационна кампания на Сдружение "Зачатие", ориентирана към младежите. Г-жа Куцарова подчерта изключителното значение на профилактиката за учениците между 14 и 19 години и описа възможностите за организиране на тази кампания на местно ниво. Като стартов етап на програмата предстои да се разпространят безплатно специално подготвените от сдружението книжки "Бъди в час по репродуктивно здраве" отделно за момичетата и момчетата в над 30 града и 150 училища в страната. виж презентация>>

Д-р Веселин Пенков от МЦ "Репромед" поздрави инициаторите на събитието. Той подчерта еманацията на иска поставен още в презентацията на д-р Даскалова, в частта, че българинът е свикнал във всяка инициатива да вижда интересчийство и комерсиализъм, което в много случаи не е вярно. КИРМ като едни пионери са правили не една постъпки към администрацията. Д-р Пенков се възхити на ентусиазмът на доц. Конова, която започна да събаря стените в този град. В диагностично-консултативния процес съществува т. нар. counseling. В тази връзка д-р Пенков изрази готовност за сътрудничество с КИРМ за ежемесечни дни на безплатни консултации, с което да покажат ангажираността от страна на специалистите в тази инициатива. "Така ще прехвърлим топката и на институциите и можем да спрегнем общите си усилия в услуга на региона. Хоризонталният разрез на пациентите на клиниките в Плевен показва, че тези два центъра са с регионално значение за цяла Северна България. Ако Плевен не покаже съдействие в тази кауза, как можем да очакваме това от други райони в Северна България." Д-р Пенков изрази тревогите си,  че една част от проблемите идват от прекъснатата връзка между първия фронт (диагностично-консултативните центрове) и специализираните клиники по репродуктивна медицина. Ако заедно с тях бъдат създадени екипи в истинския смисъл на думата най-много ще спечелят пациентите, а лекарите ще спечелят тяхното доверие. "Центровете в Плевен са създадени да спестят мъките, пътуванията и разходите на хората с репродуктивни проблеми в Плевен. Конкуренцията трябва да бъде само на медицинска основа, а качеството на медицинската услуга да бъде издигнато в чисто човешки аспект." Те са тук, два центъра са. "В един ин витро център не се извършва само асистирана репродукция. Подготовката на една двойка е дълъг и понякога сложен процес, за който е нужна система и методика. Колегите от КИРМ имат мощна лабораторна база.  Плевен разполага с най-високите технологии - роботизирана хирургия, ендоскопска хирургия, ин витро лаборатории, но основата я няма - затова е нужно съдействието на колегите от диагностично-консултативните центрове в града. Ние сме готови да има дни на отворените врати за напълно безплатно консултации. Не винаги ин витрото е единственото решение на проблема, но ключовата дума репродуктивно здраве трябва да бъде издигната."

Д-р Дачев от ДКЦ-1 Плевен, като представител на първия фронт потвърди думите на д-р Пенков, особено в частта за профилактиката на репродуктивното здраве, от която държавата напълно е абдикирала. Той подчерта, че 1 лв. даден за профилактика спестява 7-8 лв. на държавата за диагностика и лечение в по-късни етапи.  Профилактиката е дългосрочна инвестиция с голяма резултативност. Профилактика по отношение на сексуалното здраве напълно липсва не само сред подрастващите, но и сред техните родители. Проблемите се крият, отлагат, идва се късно за диагностика и лечение. По отношение на лечението на стерилитета, ранната му диагностика и лечение са със по-голяма успеваемот от тази на ин витро процедурите - повече от 40%. Той изрази своя апел към ин витро центровете да признават изследванията, които са направени предварително за да не се натоварват допълнително финансово семействата. Профилактиката трябва да бъде постоянна и неотменима, а не кампанийна. Да започне още в училищата на много широка основа и това ще доведе до много по-малък брой стерилни двойки. Трябва да се застъпи сериозно и профилактиката сред момчетата. И това ще доведе до силно намаляване на хората, които се нуждаят от ин витро.

Д-р Даскалова обясни, че за мащабна и постоянна програма за профилактика, която да обхване всички младежи в страната, ресурс има само държавата и държавните институции. Ние сме тези, които можем да я инициираме и подкрепяме.

Д-р Камелия Вековска, венеролог и управител на 1 ДКЦ Плевен, уточни, че те се занимават полово предаваните заболявания й е приятно впечатлена, че гражданско сдружение инициира това. Присъствието на профилактиката трябва да се засилва. Парите, които се отделят за нея са много по-малко от необходимите за лечение впоследствие. Тя разказа за профилактични програми в миналото, когато дори са се издирвали преносителите, хоспитализирали са се и докато не се излекуват напълно не са били изписвани. Сега държавата казва, че всеки има правото сам да се грижи за своето здраве. Трябва тези програми и изследвания за васерман на групи хора да продължат да се правят. В община Плевен има програма за профилактика на полово предаваните инфекции към тийновете, за предавани по полов път болести. Д-р Вековска обясни, че обучени лекари са ходили по нея по училищата и са обяснявали децата как да се предпазват и защо да се предпазват, какви са последиците и т.н. Г-жа Магдалена Юсменова от "Зачатие" предложи, ако тази програма още работи и ако я има, заедно с тях да разпространяваме книжките. Според д-р Вековска децата се впечатляват и стряскат от последствията, до които може да доведе една такава болест.

Д-р Пенков обясни, че проблемите започват още от общо-практикуващите лекари, които попаднаха в системата на бумащината и не им остава време да си вършат работата. Именно от тях трябва да тръгва профилактиката и точно там е основата на пирамидата. Говорим за профилактика и пропедевтика. Накрая се оказва, че ние от ин витро центровете сме единствените, които да решим проблема за да може да се роди още едно българче.

Г-жа Петя Василева, Жени Герб, като многодетна майка подчерта, че за нея най-важното е било да се раждат българчета и ще съдейства при всички случаи за кампанията. Според нея ако общинският съвет не се заеме с това ще бъде един чисто човешки грях. Тя адмирира работата на "Зачатие" и идеята за сътрудничество с нас.

Г-н Свилен Янков, зам. кмет по здравеопазването в Община Плевен, благодари на организаторите за поканата и възможността да сме заедно на тази кръгла маса. Той обеща, че въпреки икономическата криза ще подкрепи тази инициатива. Има проблеми, които касаят всички ни. Като член на комисия по преброяването той установил, че статистиките са тъжни.

г-жа Христина Янчева, народен представител от ГЕРБ, поздрави инициативата и работата на Сдружение "Зачатие". Тя потвърди думите на участниците, че няма комуникация между отделните звена общо-практикуващи лекари, специалисти по АГ и ин витро центровете. Тя подчерта, че проблемът не може да се реши отвън, а само с активната воля на хората, които разбират от него. Похвален е диалогът, който Сдружение "Зачатие" осъществява между общините и представителите на лекарското съсловие. Проблемът, който поставяме е изключително сериозен и касае ансолютно всяка община. Сумата от 50 000 лв е приемлива да бъде отпусната от Община като Плевен, но това, което тя  мисли е, че всяка община трябва да направи това. Да се идентифицират проблема и броя на хората във всички общини и да се внесат такива предложения навсякъде. Важно е да се раждат деца в държавата. Трябва да се поиска информация от ин витро центровете за броя на двойките, които се нуждаят от ин витро във всяка една община и сега е времето, когато това трябва да се направи. От изключителна важност е да присъства и представител на сдружението при внасянето на предложението. На правителството му трябва екип от експерти, но приоритетите се определят от хората като нас - неправителствените организации и гражданите. Депутатката Христина Янчева обеща своята подкрепа за всяка инициатива на сдружението, изрази възхищението си от книжките за профилактика сред тинейджърите и пое ангажимент да съдейства за следващото отпечатване, както и да съдейства за представяне на програмата на "Зачатие" за часът по репродуктивно здраве в училищата пред министерството на образованието.

Г-н Върбан Мончев изрази своята идея за възпитанието на младото поколение в гражданска съвест и позиция. Каузата е загубена ако говорим на ниво нашите години. Човек решава, че има проблем едва, когато го засегне лично, а той е засягал обществото много по-рано.

Г-жа Йовка Димитрова от Фондация "Искам бебе" разказа за ползата от психологическа подкрепа за двойките, които преминават през ин витро процедури. Целта на тази психологична програма е да стабилизира емоционалното състояние на жените, преминаващи през асистирана репродукция, като подчерта, че медицински е доказано, че успеваемостта на моетодите се покачва. От името на жените от психологическата група в Ловеч, тя изказа благодарност на организаторите на дискусията.

Срещата завърши с общо съгласие по следните идеи:
1. Сдружение Зачатие ще внесе предложение за Общинската програма за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми в община Плевен, както и предложение за Правилник за кандидатстване и разпределяне на средствата.
2. Г-жа Христина Янчева, народен представител ПП ГЕРБ, г-жа Петя Василева, Жени ГЕРБ и г-н Свилен Янков, зам. Кмет "Здравеопазване, социални дейности и евроинтеграция" на Община Плевен обещаха да подкрепят предложенията.
3. На сесията на общинския съвет ще присъстват координатори на сдружение Зачатие за Плевен.
4. Отворени врати за безплатни консултации в клиника Репромед - обещани от д-р Пенков, ръководител на МЦ "Репромед".
5. Преференциални цени на процедурите финансирани от Общинската програма - обещани от д-р Пенков, ръководител на МЦ "Репромед".
6. Финансиране за още 10 000 книжки "Бъди в час" и среща с министър Игнатов за обсъждане на идеята да има 1 час по репродуктивно здраве включен в учебната програма за учениците от гимназиален етап - обещание от г-жа Христина Янчева, народен представител ПП ГЕРБ.
7. Съвместна дейност на координаторите на сдружение Зачатие и общинската програма за превенция на сексуално-трансмисивните болести сред младите хора - обещание от д-р Камелия Вековска, управител на I-во ДКЦ.
8. Присъстващите на срещата специалисти ще се срещнат и ще обсъдят още възможности за улеснение на пациентите си.

Сдружение "Зачатие" благодари на всички участници в дискусията, които подкрепиха една благородна кауза в съботния ден, на нашите членове от град Плевен Магдалена Цекова-Юсменова и Снежанка Лунгова за перфектната организация, на представителите на властта и общинската администрация, на лекарите специалисти и на всички граждани. Надяваме се на скорошни положителни резултати от дискусията в полза на двойките от Плевен, които се борят да станат родители. Вярваме, че резултатите няма да закъснеят и ще се родят много българчета в Плевен.