Възрастта на жените за ин витро процедури се увеличава до менопаузата
Публикувано на: 09.05.2011г.
Възрастта на жените по закон за извършване на ин витро процедури се увеличава до менопаузата. Това е предвидено в проекта за изменение на Наредба 28, който днес е публикуван на сайта на министерството на здравеопазването. В работната група, която обсъждаше промените участваха представители на Сдружение "Зачатие" и Фондация "Искам бебе", а решението за сформиране на тази работна група се взе след организирана кръгла маса от Сдружение "Зачатие" и представяне на основните проблеми по темата през месец октомври 2010 г. След дълга и продължителна борба от страна на двойките с репродуктивни проблеми най-после се надяваме промените да влязат в сила до броени дни.
 
Проектът ще бъде изпратен за обнародване в Държавен вестник, след изтичане на 14-дневният срок за обсъждане. Досега жените у нас имаха право на ин витро със собствени яйцеклетки до навършване на 43 години.
 
Възможността за започване на ин витро процедури ще се определя от лекар в зависимост от здравословното състояние на жената, а няма да бъде ограничавана от нейната възраст, за което вече 2 години се бори Сдружение "Зачатие".

С настоящият проект тази възраст се увеличава до настъпването на менопаузата. Процедурите след 43-годишна възраст няма да се финансират от Фонд „Асистирана репродукция“. Причината е, че с напредването на възрастта много рязко намаляват шансовете за забременяване и по този начин общественият ресурс не може да бъде максимално ефективно изразходван.

С промените в наредбата за първи път се въвежда горна възрастова граница от 51 години за процедури по асистирана репродукция с донорски яйцеклетки. В момента подобно ограничение не е заложено и това създава рискове за раждането и отглеждането на деца от родители в много напреднала възраст.

С проекта се въвеждат и редица технически изисквания към центровете и лабораториите за асистирана репродукция. Целта е да се гарантира максимално безопасността и ефикасността на процедурите.