Ден на репродуктивното здраве се проведе на 9 юни 2018 в Плевен
Публикувано на: 11.06.2018г.

На 9 юни 2018 в град Плевен се проведе тринадесетото поред издание на Ден на репродуктивното здраве. Мотото тази година бе "30 години ин витро в България", тъй като се навършват 30 години от раждането на първото дете, заченато по метода ин витро у нас - Илияна Тирилова. Сградата на Областна администрация Плевен бе препълнена от пациенти, лекари, доброволци от Сдружение "Зачатие".



Стефка Сарафова - Захариева
председател на сдружение Зачатие откри тържествено събитието. Официални гости на срещата бяха д-р Султанка Петрова – Зам. министър на труда и социалната политика, д-р Калин Поповски – народен представител, проф. д-р Атанас Щерев – национален консултант по асистирана репродукция, Мартин Митев – председател на Общински съвет Плевен, д-р Мария Георгиева – Директор на „Център за асистирана репродукция”, д-р Мариела Даскалова – медицински консултант на Сдружение „Зачатие”, д-р Елза Пачева – Дирекция „Здравеопазване” Община Плевен. 

145 хиляди са двойките у нас, които имат нужда от репродуктивна помощ. Освен  фонда, който подпомага двойки със стерилитет, над 40 общини у нас също предвиждат финансова подкрепа за свои граждани с репродуктивни проблеми. Сред тях е и Община Плевен. За миналата година с по 500 лева за изследвания са подпомогнати 50 двойки, тази година до момента са 28, като още 10 са подали документи, които предстои да бъдат разглеждани. Според д-р Поповски сумата за финансово подпомагане от страна на Община Плевен от 500 лева не е достатъчна и ще подготвят промяна тя да бъде увеличена на 1000 лева. През изминалата година е имало само 5 отказани молби за финансиране, защото не са били жители на общината. 

Д-р Мариела Даскалова очерта рамката на събитието в светлината на 30 годишнината от раждането на първото дете, заченато по метода ин витро. 

 

С видеообръщение проф. д-р Илия Ватев приветства гостите и участниците в събитието. 

С видеообръщение от САЩ се включиха и първото дете, заченато по метода ин витро Илияна Тирилова и нейната майка - Таня Златинова.  Те пожелаха кураж на двойките с репродуктивни проблеми и да вярват на лекарите.



Проф. д-р Атанас Щерев направи подробна презентаци за пътят на репродуктивната медицина от първото ин витро бебе дно днес.

Д-р Йосиф Димитров представи интересни данни за историята и развитието на асистираната репродукция у нас. 

 

Доц. д-р Емилияна Конова запозна аудиторията с темата за Репродуктивната имунология. Държавата е направила каквото трябва за репродуктивната медицина, подчерта тя. „Проблемът идва от това, че все повече се увеличава стерилитетът, все по-трудно се забременява, все повече пада възрастта на двойките с репродуктивни проблеми. Оттам нататък се покачват и изискванията към нас, лекарите, да търсим нови подходи, нови диагностики”, коментира доц. Конова. По думите й медиците от редица специалности трябва да работят в екип за решаването на този проблем – не само акушер-гинеколози, а и генетици, ендокринолози, имунолози, както и репродуктивни психолози. „Хората не бива да се притесняват да търсят консултация със специалист, ако след 6-12 месеца няма бременност. 

 

Д-р Симона Анжел представи историята на Медицински център за асистирана репродукция във Варна. 

 

С жребий най-малките участници в деня на репродуктивното здраве изтеглиха двойките, които ще получат ваучери на стойност 500 лева за финансиране на диагностика и лечение на репродуктивни проблеми. Раздадени бяха общо 7 ваучера - 5 от тях предоставени от Сдружение "Зачатие". Два допълнителни ваучера дариха зам. министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова и народният представител д-р Калин Поповски. Продукти от фирма "Биоконсепт" получи един от участниците в Деня на репродуктивното здраве.

 

Десетки гости на деня на репродуктивното здраве проведоха безплатни консултации на Експо алеята на репродуктивните клиники в България. 

 

Всички посетители имаха възможност да закупят благотворително от прекрасните сувенири на Зачатие.

Изказваме своите благодарности към всички лекари, които отново отделиха своя почивен ден за да направят добро и да станат част от това прекрасно събитие:

Проф. д-р. Атанас Щерев - Медицински комплекс "Д-р Щерев" – София; 

Д-р Йосиф Димитров -Ин витро АГ МЦ "Димитров" – София;

Доц. д-р. Емилияна Конова, д-р Добринка Гинчева , д-р Татяна Бодурска , д-р Даря Първанова - КИРМ "Света Елисавета" – Плевен;

Д-р Мариела Даскалова, Д-р Васил Даскалов - ЦРЗ "Д-р Васил Даскалов" – Пловдив;

Д-р Веселин Пенков - МЦ "Репромед" Плевен;

Д-р Даниел Димов - МЦ "Свети Иван Рилски" Шумен;

Д-р Симона Анжел - МЦ за асистирана репродукция Варна" ООД – Варна;

Д-р Мефтуне Шефкетова - Аджъбадем Сити Клиник - Болница "Токуда" - София;

Д-р Александър Кунев - МЦ "Д-р Кунев" - Русе; 

Консултантите от фирма "Биоконсепт", 

Благодарим на проф. д-р. Илия Ватев, Илияна Тирилова - първото дете, родено чрез оплождане ин витро в България и нейната майка Таня Златинова, които се присединиха макар и дистанционно към нашето събитие. 

Благодарим на всички лекари и специалисти, които които са част от дългия път, който репродуктивната медицина в България извървя и за хилядите деца, които са родени благодарение на нея.

Сърдечни благодарности към Д-р Султанка Петрова зам. министър на Труда и социалната политика и народният представител д-р Калин Поповски, които дариха още 2 ваучера за двойки с репродуктивни проблеми и с тях броят на семействата, които бяха подпомогнати финансово на Деня на репродуктивното здраве станаха 7. 

 БЛАГОДАРИМ на всички дарители, които спомогнаха този ден освен полезен, да бъде и много ароматен, вкусен и красив!

"Ер Джи Консултинг" ООД,
"Бианчи кафе" ЕООД (Bianchi Coffee,)
"Булминвекс ГБ" ЕООД (Булминвекс Г Б),
"Витанеа" ЕООД (Vitanea Ltd)
Handmade by Vanya!

 Благодарим на всички представители на държавната, областна и общинска администрация за техния принос към това събитие и най-вече на доброволците от Сдружение Зачатие, някои от които пропътуваха километри и които вложиха душа и сърце в организацията на този ден.

 

Щастливи сме, че има такива като вас!